Dry needling

19 december 2018

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode om pijn en stijfheid bij acute en chronische klachten als gevolg van triggerpoints in spieren te behandelen. Triggerpoints zijn verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen, erg pijnlijk zijn en bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten kunnen veroorzaken.

De behandeling
Een dry needling behandeling bestaat uit het inbrengen van een ‘droge’ naald, zonder toevoeging van medicatie, in de aangedane spier(en), dit voelt men bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich aan. Hierdoor ontstaat kort een soort ‘kramp’ gevoel. Na verwijderen van de naald ontspant de spier zich meestal direct en het bewegen gaat vaak meteen soepeler. De behandelde spier kan wat vermoeid / stijf aanvoelen, maar dat duurt niet lang. Om de verbeterde situatie bij te kunnen houden krijgt U oefeningen en gerichte adviezen mee.

Dry needling kan een geschikte behandelmethode zijn bij:

• Stijve en pijnlijke spieren
• Chronische langdurige pijnklachten
• Whiplash klachten
• Hoofdpijn
• Klachten waarbij uitstraling in armen of benen is
• Herstel na spierscheuring / verrekking

Met dry needling worden vaak snel resultaat gekregen met directe pijn vermindering en een verbeterde mobiliteit van betrokken spieren en gewrichten.
Dry needling valt onder een reguliere zitting fysiotherapie. Fysiotherapeuten met een erkende opleiding zijn in Nederland bevoegd deze techniek toe te passen. Vanaf half januari is dit ook beschikbaar binnen Fysiotherapeut de Groote Wielen.

Meer nieuws

Terug naar overzicht