Griepprik

23 september 2015

De Griep(prik) komt er weer aan!

Op dinsdag 20 oktober van 16.00-18.00u of op vrijdag 6 november van 8.15-9.15u kunt u de griepprik komen halen indien u van ons een oproep heeft gekregen. U behoort dan tot de zogenaamde risicogroep.
Indien u geen oproep heeft gekregen, maar wel denkt in aanmerking te komen voor de griepvaccinatie, neem dan contact op met de assistente van de huisartsenpraktijk.

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Voor de meeste mensen is het een vervelende aandoening die vanzelf over gaat, echter bij sommige mensen die onderliggende ziektes hebben, kan de griep ernstige gevolgen hebben. Zij behoren tot de zogenaamde risicogroep.
In de winterperiode krijgt 1 op de 10 mensen de griep. Dit is iets anders dan een zware verkoudheid. Bij de griep treden de verschijnselen vaak acuut op en bestaan uit hoge koorts, koude rillingen, zweten, spierpijn, hoofdpijn en keelpijn. De verschijnselen duren doorgaans niet langer dan 5-7 dagen.
Indien u griep heeft, is het verstandig om rust te nemen en goed te drinken bij hoge koorts. De griep wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica zijn daarom niet effectief.
Op thuisarts.nl kunt u de Griepcheck doen om te kijken of u de griep heeft en of het verstandig is om een dokter te raadplegen.

Indien u behoort tot een risicogroep, krijgt u een oproep voor de griepvaccinatie.
De griepprik zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat u de griep krijgt en indien u toch geveld wordt door de griep, zijn de klachten milder en is de kans op complicaties, zoals het ontstaan van een longontsteking, kleiner.
De griepprik beschermt niet tegen verkoudheidsvirussen.
De griepvaccinatie veroorzaakt geen griep. Na de vaccinatie kunt u wat last hebben van een pijnlijke arm en op de plek van de prik, kan er roodheid en zwelling ontstaan. Tevens kunt u zich enkele dagen niet lekker voelen.
Op thuisarts.nl kunt u kijken op “ik wil griep voorkomen”, hier kunt u meer informatie lezen over de griepvaccinatie.

Meer nieuws

Terug naar overzicht